Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2016 12:27 - Ревю на "Вестители" от Цветелина Владимирова
Автор: bookdependent Категория: Хоби   
Прочетен: 721 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2016 12:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ревю: „Вестители” от Цветелина Владимирова.

image

   Попаднах на книгата докато гледах booktube канала на Алекс и Райс от „Четат ли двема”(ще оставя линк под ревюто), и като любител на фентъзито реших, че трябва да се сдобия с книгата. Повярвайте ми, изядох я за 3 дни(при положение, че ходих на училище и си писах домашните) :D :D :D

   Не съм песимистично настроен към българските автори, напротив, винаги съм обичал да чета книгите в оригинал, и ако това е родния ми език, то още по – добре! Има много кадърни нашенски автори, успели да пробият на световния пазар.

   Сега малко за самата книга (Spoiler free) и впечатленията ми от нея.

   „Вестители” е фентъзи във всяко отношение, тя е часто от трилогията "Проклятието на Воронина". Класическо фентъзи представено по съвременен начин. Историята върви с всичките му там мечове, ками, ножове и т.н., който от време на време, в израз на солидарност към съвремието, се изправят пред огнестрелни оръжия. Малко по – надолу ще включа и една „образна система”, която ми се стори че забелязвам в книгата, разбира се, може и да е просто съвпадение.

   Историята върви изключително бързо и леко. Няма затормозяващи главата сюжети или образи, няма скучни моменти или диалози. Интригуваща teen-adult кнжка, доставяща ни нова доза от познатата ни „забранена любов”, закон, който трябва да бъде забранен със закон, тайни общества и антиутопичния образ на света, така модерен напоследък. Класическа и е в своята вечна история за човек(в този случай вестител) изпратен на Земята с, едва ли не Божия мисия, но както вече казах, представена по съвременен начин. Класическите образи на вечните-до-гроб приятели в шибаното-враждебно общество, като в развитието си книгата представя и класическият любовен триъгълник.

Сюжетът (без издавания) се върти около Ксения Петрова, която си живее живота съвсем спокойно (доколкото работата в нощен клуб може да е спокойна), докато един ден не среза в клуба непознат мъж – Игор Алешкин, който в последствие я отвлича (което в последствие не се оказва отвличане, а спасяване, но ще ви оставя сами да разберете защо и от какво) и я отвежда в мистериозен свят, пълен с тайни и умения за които Ксения само е чела в книгите и гледала по телевизията. Нов, скрит от хорските очи свят в свърхестествени явления и дарби. Свят в който тя ще се окаже Феномен.

   Ако до скоро сте чели нещо тежко или просто сте фенове на фентъзито – прочетете книгата. Тя е на издателство „orange center”, към който ще оставя също линк, но можете и да я намерите по книжарниците (сега видях, че книгата в момента е намалена).

   Чувството за хумор на Цвети е много сладко, особено когато Ксения и Зоя (най – добрата ѝ приятелка в новия свят) се карат или заяждат една с друга. Смял съм се като дебил по нощите. :D :D :D

   Сега бих желал да Ви изложа теорията си за онази „образна система”. На който не му се чете, или просто не желае да промени, евентуалното си бъдещо мнение за героите, нека подмине тези няколко абзаца.

1.      1.Ксения е  типична българка. По душа, кръв и нрав. Тя е доста избухлива(което води до куп комични ситуации) и с много остър език. Чувствителна и красива, както физически, така и душевно.

2.     2. Вера Караменко (която няма да Ви кажа коя е J) има много сходства в образа си, които се припокриват с тези на баба Ванга.

3.      3.Расата на Вестителите (към който е причислена и  Ксения) и расата на Игор (която няма да издам каква е )имат закон помежду си, който точно и твърдо забранява на двете раси да имат любовта, камо ли физическа връзко, което (на мен лично) ми прилича на закона забраняващ на Ловците на сенки и долноземците да имат подобна връзка (от „Реликвите на смъртните”).

4.   4.Така наречените „кръвожадни” (лошите) имат много сходства с вампирите от „Дневниците на вампира” – те могат да внушават на хората и да излизат денем (без пръстени или други омагьосани вещи)

5.       5.Начинът по който е изградена столовата в Палатата (училище за вестители и главен център на Ордена) наподобява на тази в Хогуортс. И сега като се замисля, Вестител Егоров (още един интересен персонаж) прилича много на проф. Дълбълдор.

Но пак повтарям, съвпадения просто се случват.

Ако трябва да опиша книгата набързо ще кажа, че тя е интересна комбинация между „Реликвите на смъртните” , „Червената пирамида” , и „Дневниците на вампира”.

Аз много се радвах на четивото и още много време ще гледам „Вестители” на bookshelf-а си още много време.

 Линковете към:
1. "Четат ли двама" https://www.youtube.com/watch?v=e-oTDMDi5r0
2. Orange center https://www.orangecenter.bg/proklyatieto-na-voronina-kniga-1-vestiteli.html   (даже сега книгата е намалена)




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bookdependent
Категория: Изкуство
Прочетен: 9805
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930